Ljubosumje in čustvena manipulacija

Ali je res dobra poteza, da takrat, ko je npr. partner ljubosumen in čustveno manipulira, mi na drugi strani popustimo in se mu, samo da bo vse ok, približamo in ugodimo vsem čustvenim zahtevam?

Zakaj sploh nekdo čustveno manipulira in je ljubosumen? 

Kaj se dogaja v zvezi, kjer prevladuje ljubosumje in manipulacija?

Ljubosumje in čustvena manipulacija so večkrat posledica naše notranje praznine. Dokler tega ne razrešimo, se lahko reakcije vlečejo v nedogled. Stvari pa se lahko seveda stopnjujejo, npr. ko partnerka dobi novega sodelavca, ali pa menja službo in so v kolektivu samo moški. Dokler sami notranje praznine ne zapolnimo in ozavestimo, da se v resnici nekoga oklepamo tako dolgo bomo v začaranem krogu ponavljajočih se lekcij in nekvalitetnem partnerskem odnosu.

Kot posledica čustvene manipulacije in ljubosumnih izgredov je v prvi fazi lahko porušena komunikacija v vajinem odnosu. »Zakaj greš, zakaj si se z nekom pogovarjala, zakaj si šele sedaj prišla domov ,…« Tako običajno vedno samo izražamo svojo bolečino, pozabimo pa vprašat kaj je potreba oz. osnovna želja naše partnerke.

Druga posledica je lahko bežanje iz partnerske zveze. Zakaj? Ker bolj kot se mi nekoga oklepamo, bolj se ta oseba odmika od nas. To je ta dušeča energija, ko mi že pri nekom na vse zadnje zatiramo kreacijo in s tem to osebo odmikamo na stran.

Zakaj sem danes takšna? kje se skrivajo možni vzroki?
V ozadju sta lahko dva vzroka: 
  • Vedno sem bila za vse sama(že v otroštvu sem morala za vse skrbet, nalagali so mi odgovornost in izzive drugih).
  • Zatiranje čustev(programiranje, da bodi močna, ne boj se, ne pokaži čustev, ne podrejaj se ,…).

Kakšne so tvoje opcije danes, v primeru, da si ti tisti/-a, ki si ljubosumen/-na?

– Lahko si še dalje ljubosumen/-na, se oklepaš in na koncu ostaneš sam/-a.


– Ali pa se na drugi strani vprašaš zakaj si ljubosumen/-na, kaj je tvoja praznina, bolečina in zakaj se nekoga tako oklepaš. Zakaj ne zaupaš v sočloveka. Torej, če ne zaupaš partnerju/-ki, ne zaupaš vase in v soljudi.

pexels-vera-arsic-984950 (1)

Če si na točki, kjer želiš analizirat in pri sebi priti do odgovorov te vabim, da se mi pridružiš na brezplačni celostni osebnostni analizi. 

Razdelala bova celoten osebnostni del, čustvene blokade in določene stare konflikte, ki jih nosiš v sebi in prišla do zaključka, zakaj se ti danes kažejo določene stvari kot posledica nečesa.