Zakaj lahko na račun perfekcionizma, umetne stabilnosti in neranljivosti čutiš preobremenjenost

Se ti kažejo  kažejo simptomi, kot so nepojasnjena napetost v telesu, občutki tesnobe, boleče, neredne menstruacije, glavoboli, napadi panike ,… .

Veliko žensk deluje po principu, da je vsemu kos, da se lahko zanese samo na sebe, da morajo imeti polno kontrolo nad vsemi stvarmi in se ne morejo na nikogar zanesti. Vse to je super ampak kaj se zgodi, ko to početje postane skrajna oblika? Ko na vseh nivojih zaupamo samo sebi, ne spustimo nikogar bližje sebi in pritegnemo v življenje tiste, ki se naslanjajo na našo stabilnost ,… 

V večini primerov si takšna ženska naloži vso odgovornost nase, pri tem pa pazi, da ne pokaže navzven nobenih čustev, šibkosti in ranljivosti. In ta del lahko predstavlja največji izziv, saj pri tem pride do potlačevanja sebe, svojih čustev in hormonskega krča. 

Takšna ženska nima čustvenega filtra, svojo energijo pa filtrira skozi šport, karieri ali nenehni akciji. To so umetni filtri, ki ti v tistem trenutku sicer na umeten način sprostijo energijo, a pri tem se ne sprosti čustveno – travmatična reakcija. Zaradi tega lahko pride do notranjega krča/ blokade (na področju ginekologije, ščitnice ,…)

 

V ozadju sta lahko dva vzorca: 

  • Vedno sem bila za vse sama (že v otroštvu sem morala za vse skrbeti, nalagali so mi odgovornost in izzive drugih). 
  • Zatiranje čustev (programiranje, da bodi močna, ne boj se, ne pokaži čustev, ne podrejaj se ,…)

To je lahko mamin program

V primeru, da je bila mama dominantna si morda prevzela vzorec, da moraš biti v življenju na vse pripravljena, tudi na borbo, da moraš biti močna, tako kot mama ,… V primeru, da je bila mama šibka, si si skozi življenje ustvarila prepričanje, da ne boš šibka tako kot ona, da boš pripravljena ne negativne preizkušnje, ne boš podrejena partnerju ,…

Lahko pa je tudi očetov program

Mogoče si ob njem razvila blokado in konflikte do moške energije. Ob tem si razvila površinsko ravnovesje med čustvovanjem in stabilnostjo in s tem blokado na svoji ženskosti. Tako se danes raje zapreš v varen mehurček čustvene nedostopnosti, kot pa da bi pokazala svoja čustva, ranljivost in šibkost.

 

Coronavirus theme. Mother with children. Family stay at home. Kids watchs a cartoons.
Add Your Tooltip Text Here

Kdaj to »vijuganje« med umetno stabilnostjo, perfekcionizmom in čustveno nedostopnostjo končati?

Ko je dovolj. 

Precej preprost odgovor, ne? Torej takrat, ko nehaš kompenzirat stvari s svojo vlogo in s tem občutkom pripadnosti. V praksi opažamo, da imajo s takšnim početjem ženske občutek, da imajo vse pod kontrolo, da ji nekdo sledi, da je s tem samozavestna, čuti pripadnost, vidnost in slišanost. Ampak pazi. To so negativne kompenzacije, ki jih ego uporablja kot pozitivne maske, ki te umetno hranijo. Tako kot čokolada. Sita si, ni pa nobenih hranil. In kdaj boš to prekinila? Ko se boš zanesla nase, na svojo samopodobo, zdravo mero izražanja, pripadnost. Ko se boš zavedala, da si sama dovolj, si boš dala veljavo in ne boš rabila tega dobit skozi dokazovanje drugim. Ampak pazi še to. To je potrebno naredit na čustveno – energijski ravni in ne na razumski ravni.

Kako pa to narediti? 

Celoten plan bova naredila na brezplačnem posvetu, kjer bova naredila osebnostno analizo in določila ključne točke.