Strahovi, tesnoba, anksioznost in panični napadi

Kaj jim je skupnega? 1. del

V sebi čutim zelo močan strah in enostavno ne vem kaj se z mano dogaja. Znašla sem se v občutku šibkosti. Nikoli nisem bila šibka, zdaj pa so me panični napadi pripeljali do občutka, da nisem ničemu kos.”

Tudi ti občutiš podobne strahove? 

Ko smo v stanju, ko imamo simptome (panične napade, anksioznost, občutek tesnobe ,…) se je dobro na eni točki ustaviti. V tem obdobju imamo namreč običajno občutek, da se nam v življenju vse ruši. S tem, ko se na eni točki umirimo, si lahko vzamemo čas in pogledamo malo širšo
sliko dogajanja. Te težave lahko na eni strani lajšaš s stvarmi, ki jih predpisuje medicina, ali pa na simptome pogledaš iz druge perspektive in poiščeš vzrok zakaj so se težave pojavile in jih smiselno povežeš z izvornimi jedri. 

Untitled design (45)

Pri Točki zdravja raziskujemo kaj se dogaja v ozadju težav. Tokrat bova začela z raziskovanjem strahov, ki se lahko pojavijo. 

Običajno se pojavita dva strahova. 

  • En strah je globlji strah in je tisti, ki ga v tistem trenutku ne poznamo in ga dejansko raziskujemo in iščemo odgovore.  
  • Drugi strah pa je strah, ki je v ospredju in je vezan na trenutno stanje. Torej kaj se nam sploh dogaja, zakaj imamo te težave, bojim se nemoči, da se mi bo kaj zgodilo, kako bom mamica, kaj bo z mojo kariero ,… Ta razumski strah je lahko zelo intenziven in v času težav se vsi preveč osredotočijo na ta strah. Prav tako nam ti strahovi onemogočajo, da bi stopili globlje vase in raziskovali tisti globlji strah, ki nas je do tega stanja pripeljal. Torej ključno je zavedanje, da je ta razumski strah vezan na globlje vzorce. Nekaj se je torej pred časom moralo zgoditi, oz. začeti dogajati, da imamo danes te simptome.

 

Kaj je kronični strah in kako je povezan s tesnobo?

Kronični strah je vezan na nesigurnost in nezaupanje v sebe, in življenje. To je nabrana energija negotovosti, za katero se nabira nakopičeno čustvo strah in gre za višek energije neizraženosti. 

Ko to tesnobo tlačimo v kronični obliki, nastane v obliki anksioznosti. Anksiozen strah pa na dolgi rok preide v panični napad. 

Gre za zadnjo fazo, ko človek začne iskat rešitev, saj je v tistem stanju zelo nemočen, ker imamo občutek, da se nikoli ne bomo vrnili nazaj v staro fazo. Ampak zavedati se je potrebno, da vsakič, ko se preforsiramo in izgorimo, ni več poti nazaj v našo staro obliko sebe. Ni več zapiranja čustev, razdajanja, dokazovanja, ne izražanja, saj nas bo slej ko prej ponovno vrglo v simptome. 

Untitled design (62)
Zato je potrebno ločiti med strahom, ki ga imamo zaradi našega trenutnega stanja in strahom, ker se bojimo odgovorosti, kako bomo nečemu kos, kako bomo nekaj izpeljali ,...